Cumhuriyet Döneminden Günümüze Magazin Dergiciliğinin Tasarımsal Değişimi - Cengiz Şahin; Yasin Söğüt (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi)
Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren değişim rüzgârı hem siyasal hem toplumsal olarak yaşanırken, teknolojik gelişmelerin de yaşamın içindeki etkinliği ortaya çıkmaya başlamıştır. İnsanların yaşam pratikleri ve tercihlerinin belirlenmesi noktasında kitle iletişim araçları en önemli mecraların başında yer almaktadır. Tüketim tercihleri ve önerilerinin ilgi çekiciliği ve etkinliğinin arttırılması görsellik ve tasarım uygulamaları ile ilişkilidir. Bu noktada belirleyici olarak reklamlar ve görsel tasarımlar tüketiciyi yönlendiren temel unsurlar arasında yer almaktadır. Bu bağlamda reklam ve tasarım kavramlarının etkin olarak kullanıldığı tüketiciye yön veren magazin dergileri önemli bir yayın mecrası olarak yayın sektörü içerisindeki yerini almıştır. Bu çalışma ile Türkiye’de yayınlanan magazin dergilerinin reklam ve tasarım yapısındaki değişimin tespit edilebilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla Türkiye’de 1930’lu yıllarda yayınlanan ve magazin basınının ilk örneklerinden Yedigün mecmuası, 1990’lı yıllardan Cosmopolitan ve 2000’li yıllardan All dergileri seçilmiştir. Bu örneklem dergiler yoluyla Türkiye’deki magazin basınının içerikleri niceliksel ve niteliksel olarak analiz edilmiştir. Çalışma içerik ve tasarım alanında sözellikten görselliğe ve algı yönlendiren tasarımsal içeriklerinin ağırlık kazandığını ortaya koymaktadır.