Öz Düzenleme Ölçeğinin Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - İsmail Ay (Journal of Psychometric Research)
Bu çalışmada psikoloji alanında yapılacak araştırmalarda kullanılmak amacıyla Carey vd. (2004) tarafından geliştirilen, kısa ve belli bir konuya odaklanmadan bireylerin daha genel anlamda öz düzenleme seviyelerini ölçmeye dönük olan Kısa Öz Düzenleme Ölçeğinin Türkçeye uyarlanması amaçlanmıştır. Çalışmada öncelikle ölçeğin Türkçeye çevirisi yapılarak hem İngiliz dili hem Türk dili konusunda uzman kişilerden dönütler alınarak ölçek maddelerine son şekli verilmiştir. Analizlerde açımlayıcı faktör analizi, birinci ve ikinci düzey doğrulayıcı faktör analizlerinin ardından güvenirlik için cronbach alfa, test tekrar test ve iki yarı güvenirliği analizleri uygulanmıştır. Yapılan madde analizi ve açımlayıcı faktör analizi neticesinde ölçekten 1 madde çıkarılmıştır. Kalan 30 maddenin ise 5 faktör altında toplandığı tespit edilmiştir. Birinci düzey ve ikinci düzey doğrulayıcı faktör analizleri sonucunda ise uyum iyiliği indekslerinin ölçeğin beşli faktör yapısını her iki düzeyde de doğruladığı görülmüştür. Analizler Öz Düzenleme Ölçeğinin toplam varyansın %42,18’ini açıkladığı ve Cronbach alfa iç tutarlık katsayısının .89 düzeyinde olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular uyarlanan öz düzenleme ölçeğinin genç yetişkinlerde öz düzenleme seviyelerini ölçmekte geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermektedir.