Katı Atık Depolama Sahası Sızıntı Sularında Mikroplastik Kirliliği - Neriman Baylan; Pelin Koyuncuoğlu; Gülbin Erden (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Plastiklerin küresel anlamda yüksek üretim ve tüketimi, önemli miktarda plastik atık oluşumuna sebep olmaktadır. Plastik atıkların katı atık düzenli depolama sahalarında bertaraf edilmesi ile, plastik atıklar zamanla bozunarak mikroplastik formuna dönüşmektedir. Depolama sahalarında oluşan sızıntı suları vasıtasıyla mikroplastikler, alıcı ortamlara taşınmakta ve potansiyel bir kirlilik kaynağı haline gelmektedir. Bu sebeple, birçok alıcı su ortamında ve tarım arazilerinde mikroplastik kirliliği meydana gelmektedir. Literatürde, sızıntı suyunda mikroplastik kirliliğinin tespiti için az sayıda çalışma bulunmaktadır. Sızıntı suyunda bulunan mikroplastik kirliliğinin çevresel etkilerinin ortaya konabilmesi için, bu alanda yapılan çalışma sayısının artması gerekmektedir. Bu çalışmada, literatür kapsamında incelenen çalışmalar ile sızıntı suyundaki mikroplastik kirliliği değerlendirilmiştir. İncelenen çalışmalarda, sızıntı sularında mikroplastiklerin örneklenmesi, izolasyonu ve analiz yöntemleri detaylı bir şekilde irdelenmiştir. Sızıntı suyu kaynaklı mikroplastik konsantrasyonları, şekilleri ve başlıca polimer türleri incelenmiş olup mikroplastik kirliliğinin ekolojik riskleri özetlenmiştir.