ФІНАНСОВО-КРЕДИТНІ ЧИННИКИ РОЗВИТКУ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ - V. I. Sapych (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики)
В статті розглянуто  основні інструменти фінансово-кредитного  механізму підтримки аграрного сектору економіки.  Бюджетні дотації і спеціальний режим оподаткування підвищують дохідність сільськогосподарських товаровиробників, але суттєво не впливають на ефективність виробництва і здійснення прогресивних структурних змін у землекористуванні. Останні зміни в оподаткуванні аграріїв мають виключно фіскальний характер. За таких умов необхідно більш ефективно задіяти  механізм  часткової компенсації відсотків за користування кредитами. Розроблено алгоритм здешевлення кредиту, який дозволяє  розраховувати державну компенсацію і пільгову ставку з врахуванням   виду кредиту, його цільового  використання і дохідності об’єкту кредитування.