Sokaktan Akademiye: Kadın Hareketinin Kurumsallaşma Süreci - Duygu Alptekin (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kadınların yaşamlarınıanlamlandırmanın, toplumsal rollerini ve eylemlerini açıklamanın yanısıra kadın kimliğinin oluşumunda ve biçimlendirilmesinde de etkin rol oynayan feminist hareket ile bu hareketin akademide kurumsallaşma sürecine yönelik ‘bilimde kadın’ konusu günümüzde sosyal bilimler alan yazınında yoğun olarak tartışılmaktadır. Konuya ilişkin çalışmalarda akademide kadın varlığına işaret eden sayısal verilerin yanısıra feminist söylemlerin gelişim sürecinde biçimlenişi ve uğradığıdönüşümler de ele alınmaktadır. Kadınların 18. yüzyılda küçük gruplar halinde sokak eylemleriyle başlayan mücadeleleri günümüzde akademik çalışmalarla desteklenen, yerel, bölgesel ve uluslararasıorganizasyonlar çerçevesinde etkinlik sağlayan bir biçime dönüşmüştür. Bu dönüşümde kadının konumunun insan haklarıbağlamında iyileştirilmesini ve kadın erkek ilişkisinin toplumsal cinsiyet ayrımcılığının ötesinde sağlıklıyürütülmesini amaçlayan; kadınların eğitim düzeylerinin giderek yükselmesine, eğitmen, araştırmacıve bilim kadınıstatüsünde nicel ve nitel göstergelerin artmasına yol açan köklü oluşumların katkılarısöz konusudur. Bilimsel çalışmalarda kadın hareketine ilişkin temel kavramların ve kuramların giderek daha yoğun yer almasının yanısıra yüksek öğretim kurumlarında kadın araştırmalarına yönelik merkezlerin ve birimlerin kurulmasıda kuşkusuz kadın hareketinin kurumsallaşmasına ivme kazandırmaktadır. Bu çalışmanın çıkışnoktasını, feminist kuramların ortaya çıkmasında ve kadına yönelik sosyo-politik dönüşümlerin gerçekleşmesinde etkin olan kadın hareketi ile bu etkinlik düzeyinin yükselmesi açısından önem taşıyan bilim alanındaki kurumsallaşma süreci oluşturmaktadır.