Çalışma Sermayesi Finanslama Stratejilerinin Firma Karlılığı Üzerine Etkileri: İMKB’de KayıtlıFirmalar Üzerinde Bir Araştırma - Mikail Altan; Gamze Şekeroğlu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Firmalar için karlılık, var olduklarıgünden beri en önemli amaçlardan biridir. Çalışma sermayesi ile firma karlılığıarasındaki sıkıilişkiden dolayıfirmalar için önem arz eden çalışma sermayesi yönetiminin başarısında karlılık, risk ve likidite arasındaki dengenin sağlanmasıda önemli bir etkendir. Bu dengenin kurulmasıise firmaların hangi finanslama stratejisini uygulayacağına bağlıdır. Yapılan bu çalışmada, çalışma sermayesi finanslama stratejilerinin firma karlılığıüzerine etkileri belirlenmeye çalışılmışve İMKB’de kayıtlıdokuma sanayinde faaliyette bulunan 16 firma üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırma verileri 2003 – 2012 yıllarıarasında dokuma sanayinde faaliyet gösteren firmaların mali tablolarıkullanılarak hesaplanan oranlardan oluşmaktadır. Zaman serilerinin durağanlığıEviews programıyardımıyla birim kök testi ile test edilmiştir, daha sonra da verilerin durağan olduğu görülüp SPSS 15.0 programıkullanılarak basit regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonuucunda, çalışma sermayesini finanslama stratejileri ile aktif karlılık arasında anlamlıbir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Buna göre atılgan finanslanma stratejisini takip eden firmaların aktif karlılıklarının en yüksek olduğu, dengeli finansman stratejisini takip eden firmaların ikinci sırada yer aldığıve muhazakar finansman stratejiyi takip eden firmaların ise son sırada yer aldığıtespit edilmiştir.