Przestępstwo stalkingu w świetle badań białostockiej szkoły kryminologii - Aleksandra Stachelska (Zeszyty Prawnicze)
Przestępstwo stalkingu należy do przestępstw stosunkowo niedawno wprowadzonych do polskiego kodeksu karnego. Natomiast już obecnie można spostrzec, że stało się jednym z najczęściej popełnianych przestępstw przeciwko wolności. W opracowaniu zostały przedstawione wyniki badań nad tym zjawiskiem przeprowadzone w Sądzie Rejonowym w Białymstoku na aktach sądowych zakończonych prawomocnym wyrokiem sądu obejmujących lata 2011-2016. W toku procesu badawczego zbadano łącznie 60 spraw z art. 190a k.k. Analizy dokonano przez zastosowanie kwestionariusza badań aktowych, który obejmował 49 pytań pogrupowanych w kategorie: informacje ogólne oraz kwalifikacja czynu, charakterystyka sprawcy przestępstwa, charakterystyka pokrzywdzonego, opis popełnionego czynu, a także przebieg postępowania przygotowawczego oraz sądowego.