Zróżnicowanie zawartości Cd, Pb, Zn i Cu w biomasie wykorzystywanej na cele energetyczne - Artur Szwalec; Paweł Mundała; Renata Kędzior; Marek Telk; Paweł Gawroński (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus)
Spalaniu węgla kamiennego, na którym oparta jest Polska energetyka, towarzyszy współspalanie biomasy. Wykorzystanie tego odnawialnego źródła energii może nieść również zagrożenia wynikające z potencjalnego zanieczyszczenia biomasy metalami ciężkimi. Celem pracy była ocena zróżnicowania zawartość Cd, Pb, Zn i Cu w różnych rodzajach biomasy wykorzystywanej do produkcji energii elektrycznej w jednej z polskich elektrowni. Biomasę mineralizowano na sucho. Zawartości analizowanych pierwiastków oznaczono metodą FAAS. Rodzaj analizowanej biomasy miał wpływ na zwartość badanych metali. Zawartości kadmu, ołowiu, cynku w poszczególnych rodzajach biomasy cechowały się dużym zróżnicowaniem, współczynnik zmienności wyniósł odpowiednio 92% (Cd), 89% (Pb) i 80% (Cu). Zmienność zawartość cynku była średnio zróżnicowana (V = 37%). Zawartości kadmu w pelecie ze słomy i brykiecie drzewnym oraz zawartości cynku i miedzi w wytłokach z oliwek, pelecie ze słonecznika, pelecie ze słomy i brykiecie drzewnym przekraczały wartości typowe dla tych rodzajów biomasy zamieszczone w normie.