ارتباط زورگویی سایبری و بهزیستی روانشناختی دانش‌آموزان مدارس متوسطه‌ی دوم شهر اصفهان - مصطفی امینی رارانی; زهرا حیدری; ملیحه کاهی (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: رفتار زورگویی، یکی از مشکلات روز‌افزون در بین نوجوانان است که با هدف آسیب رساندن به دیگران با بکارگیری وسایل الکترونیکی انجام می‌شود. لذا لازم است بطور مشخص چگونگی و میزان نقش‌های متمایز آن (زورگوی سایبری، قربانی زورگویی سایبری) در ارتباط با ابعاد مختلف بهزیستی روانشناختی تبیین شود. بنابراین این پژوهش با هدف تعیین ارتباط زورگویی سایبری و بهزیستی روانشناختی دانش‌آموزان مدارس متوسطه دوم شهر اصفهان صورت گرفت.روش‌ها: این مطالعه‌ از نوع مقطعی و جامعه‌ی آماری شامل دانش‌آموزان دبیرستانی اصفهان در سال 1401-1400 بود. 1051 دانش‌آموز با نمونه‌گیری طبقه‌ای متناسب با حجم انتخاب شدند و داده‌ها با یک چک‌لیست و دو پرسش‌نامه (زورگویی سایبری آنتونیادو، مقیاس 18 سؤالی بهزیستی روانشناختی ریف) جمع‌آوری گردید.یافته‌ها: بین زورگویی سایبری و بهزیستی روانشناختی و ابعاد آن (به جز استقلال و ارتباط مثبت با دیگران)، رابطه‌ی معکوس و معنی‌دار وجود داشت. بین قربانی سایبری و بهزیستی روانشناختی و ابعاد آن (به جز هدفمندی) رابطه‌ی عکس و معنی‌دار وجود داشت.نتیجه‌گیری: نوجوانان درگیر در زورگویی و قربانی سایبری در معرض پیامدهای نامطلوب و کاهش بهزیستی روانشناختی هستند و لازم است والدین، معلمان و مسئولین سازمان آموزش و پرورش به خوبی از نحوه‌ی مشارکت نوجوانان در زورگویی و همچنین پیامدها و متغیرهای تأثیرگذار بر آن آگاه شوند.