ВПЛИВ ТИПУ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА РОБОЧУ ПРОДУКТИВНІСТЬ ТА РІСТ КОНЕЙ - Ю.Л. Слюсаренко (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Дослідження присвячене вивченню впливу типу ВНД на формування рівня робочої продуктивність коней, основних промірів та живої маси . Дослідження проводилось на поголів’ї коней української верхової породи племінного заводу ПрАТ «Райз-Максимко» (N=77). Походження коней визначали, виходячи з племінних карток. Аналіз робочої продуктивності коней відбувався на основі результатів заводських випробувань в господарстві. Визначення типу ВНД проводили за спрощеною методикою ВНДІК, а дані опрацьовано за методами варіаційної статистики Проведено аналіз впливу типу ВНД на формування робочої продуктивності коней, їх відносний ріст та розвиток. За результатами досліджень виявлено, що коні української верхової породи сильного врівноваженого рухливого та інертного типів ВНД за живою масою, приростами та робочою продуктивністю дещо переважають коней української верхової породи сильного неврівноваженого та сильного врівноваженого інертного типів ВНД у всі періодах вирощування.