Mavi Bayrak Uygulamasının Önemi, Ölçütleri Ve Ülkelere Göre Durum Analizi - The Criteria And Importance Of Blue Flag Implementation And The Present Situation Analysis By Countries - Emin Deniz Özkan; Remzi Fışkın; Erkan Çakır (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, uluslararası bir çevre ödülü olarak yat, balina izleme tekneleri (Whale-watching Boats), plaj ve marinalara verilen ve 1985 yılında ilk olarak Fransa’da uygulanmaya başlayan Mavi Bayrak sisteminin deniz turizmi sektörü içindeki önemine ve değerlendirme ölçütlerine değinilerek ülkelere göre durum analizi yapılmıştır. Kıyı alanları yönetiminin gelişiminde önemli bir yer tutan Mavi Bayrak uygulamasının çevre bilincinin artması ve kıyı alanlarının korunması konularında büyük öneme sahip olduğu düşünülmektedir. Buradan hareketle, turizm sektöründe rekabet avantajı sağlaması açısından Mavi Bayrak sistemini uygulayan ülkelerin sayısının yıllar içinde arttığı görülmektedir. Bunun yanında, ülkelerdeki Mavi Bayrak’lı tesislerin sayısında meydana gelen yükselme, bu ülkelerin bahsi geçen uygulama hususunda hassas davrandıklarını göstermekte ve önem verdiklerini ortaya koymaktadır. Mavi Bayrak uygulayan ülkelerin arasında olan Türkiye’nin mevcut durumu incelendiğinde, 1994 yılında Mavi Bayrak’lı 6 plaj, 9 marina mevcutken, bu sayının 2015 yılında 436 plaj ve 22 marina’ya yükseldiği görülmektedir. Bu durum Türkiye’nin uluslararası sıralamadaki yerini Mavi Bayrak’lı plaj sayısı açısından 2. sıraya, Mavi Bayrak’lı marina sayısı açısından 7. sıraya kadar çıkarmıştır. Bunun yanında 2007 yılında Mavi Bayrak’a sahip Türk Bayraklı yat bulunmazken, 2015 yılında bu sayı 14’e çıkmıştır.