At åbne op og lukke ned: Rum, mennesker og relationer i en blandet bydel i Malmø, Sverige - Tina Gudrun Jensen; Erica Righard (Norsk Antropologisk Tidsskrift)
Bydelen Sofielund er præget af diversitet, både i forhold til beboere og varieret arkitektur med forskellige typer af boliger. Bydelen er også markeret ved sociale skel, som omfatter fattigdom, boligspekulation og kriminalitet. Der er igennem tiden blevet iværksat et stort antal interventioner for at forbedre situationen. Disse interventioner er bl.a. inspireret af den internationale Business Improvement District (BID) og inkluderer bestræbelser på at forstærke social sammenhængskraft gennem strategier til at “åbne Sofielund” gennem skabelsen af “mødesteder”. Artiklen analyserer levede erfaringer blandt beboere i Sofielund, og hvordan de opfatter policyindsatsen omkring “social sammenhængskraft” og etableringen af “mødesteder”. Artiklen argumenterer for, at hvor skabelsen af mødesteder har til formål at udligne spændinger og skabe social sammenhængskraft, kan de også reproducere eksisterende magtrelationer og forøge spændinger. Således viser artiklen, at strategier til at åbne steder kan have utilsigtede konsekvenser i form af at lukke ned for både bygninger, mennesker og sociale relationer. Artiklen fokuserer på, hvordan diversitet og eksklusion i denne proces udfoldes i inklusive rum og omfatter forskellige former for polarisering af ‘os’ og ‘dem’.