Isıl Konfor Sıcaklıklarına Bağlı Olarak Bir Konutun Enerji Performansının Değerlendirmesi: İzmir Örneği - Ebru Kuzgunkaya; Gülden Gökçen Akkurt; Nurdan Yıldırım Özcan (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi)
Türkiye’deenerji tüketiminin yaklaşık %34’ü binalarda ve bunun %85 kadarı da ısıtma vesoğutma amaçlı kullanılmaktadır. Binalarda bulunan HVAC sistemlerinin işletmeözellikleri, hem binanın ısıl konforunu hem de enerji tüketimlerini doğrudanetkilemektedir. Bu çalışmada, HVAC sistemlerinin işletme şartlarının, ısılkonfor koşulları ile enerji tüketimlerine olan etkisinin belirlenmesiamaçlanmaktadır. Bu amaçla İzmir ilindeki 100 m2’lik bir konut içinöngörülen HVAC sisteminin kesikli ve sürekli rejimde, tek ve çift sıcaklık setdeğerleri ile tam mekanik kontrollü veya doğal havalandırmalı olarakçalıştırılması durumları incelenmiştir.Isılkonfordan olan memnuniyet PMV değeri ile ifade edilmektedir. Bu kapsamdaöncelikle, Design Builder yazılımı kullanılarak en iyi duruma karşılık gelenPMV=0’a göre HVAC sisteminin set sıcaklıları belirlenmiştir. Bu sıcaklık setdeğerlerinin kullanılması ile ele alınan 5 farklı durumda konut için yıllıkbirim ısıtma/soğutma enerji tüketimleri, birim birincil enerji tüketimi, yılboyunca ailenin evde bulunduğu saatlerde sağlanan PMV değerleri ve PMVdeğerlerinin istatistiksel değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Elde edilensonuçlara göre, incelenen 5 durum arasında normal beklenti seviyesinde % 99,6kümülatif frekans yüzdesi ile ısıl konforu en çok sağlayan tam mekanikkontrollü, sürekli rejim, aylık çift ısıtma/soğutma operatif sıcaklık setdeğerli durumdur. Tam mekanik kontrollü, kesikli rejim, aylık tekısıtma/soğutma hava sıcaklığı set değerli durum ise 2,04 kWh/m2/%KFbirim memnuniyet enerji tüketimi değeri ile en az enerji tüketen durumolmaktadır.