СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ФАКТОРИ СТВОРЕННЯ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УКРАЇНІ - Yu. Petrushenko; O. Kubatko; O. Ponomarenko (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики)
Реформа децентралізації та процес формування спроможних територіальних громад є пріоритетним завданням уряду України. Реформа має на меті сформувати дієву систему місцевого самоврядування задля створення якісного середовища для життя людей, підвищення якості надання муніципальних послуг та забезпечення сталого розвитку регіонів. Реформа базується на європейських принципах організації місцевого самоврядування, що зумовило добровільний характер об’єднання територіальних громад. Було проведено значну підготовчу роботу з впровадження реформи, зокрема затверджено методику формування спроможних громад, що визначала, які соціально-економічні фактори слід ураховувати при ухваленні рішень про добровільне об’єднання та розробленні перспективних планів. Проте результати реформи станом на серпень 2018 року були не досить задовільними: було створено 753 об’єднані територіальні громади, які об’єднали 3 492 окремі місцеві спільноти, хоча відповідно до перспективних планів, затверджених Урядом для 23 областей, 7 913 наявних громад мали утворити 1 206 об’єднаних територіальних громад. Наше дослідження присвячено аналізові процесу добровільного об’єднання територіальних громад у контексті реалізації реформи децентралізації в Україні та виявленню соціально-економічних факторів, що цьому сприяють.