Belediye Binaları Tasarımının Osmanlı Modernleşmesi ve Günümüzdeki Gelişim Sürecine Yönelik Bir Değerlendirme - Mehmet Ali Otyakmaz (International Journal of Mardin Studies (IJMS))
Belediye hizmet binaları üretildikleri her dönem yerleşim yerlerindeki meydan düzenlemelerinin ana elemanları olmuşlardır. Üretildiği bölgenin sivil ve yerel mimari karakteristik özelliklerinden; malzeme, yapım tekniği ve tasarım anlamında etkilenmiş, toplumsal dinamiklerin ve sosyo-kültürel değişim ve dönüşümlerin etkilerini ve izlerini mimari tasarımlarına yansıtmışlardır. Çalışma kapsamında Osmanlı Devleti geç döneminde batılılaşma sürecinde yerel yönetimlerin ve belediyeciliğin gelişimi incelenmiş ve ilk modern belediye teşkilatı olan Beyoğlu ve Galata Altıncı Daire-i Belediye’nin kuruluş süreci, hizmet binası ve yakın dönem yapılmış belediye binaları dönemin en etkili dinamiklerinden olan batılılaşma süreci kapsamında değerlendirilmiştir. Devam eden süreçlerde yakın tarihimizde, bir asır öncesinin batılılaşma yaklaşımının aksine, mimarlık üretim faaliyetleri üzerinde etkisi hissedilen ve kamu hizmet binalarının tasarımlarında belirleyici rol oynayan, üslup ve biçim üretiminden ziyade Osmanlı ve Selçuklu dönemi tarihi ögeleri ve sanat üsluplarına tarihselci bir yaklaşımla referanslar verilmesinden öteye geçemeyen tasarım anlayışı gözlenmektedir. Yerellikten ve toplumsal dinamiklerden beslenmeyen tarihselci, kalıplaşmış yaklaşımların belediye hizmet binaları özelinde kentlerin özgün mimari karakteri üzerinde olumsuz etkileri olduğu düşünülmektedir