Dijital Ebeveynlik, Aşı Kararsızlığı ve Covid-19: Dijital Ebeveynlerin Covıd-19 Aşısı Karşıtlığına İlişkin Tutumlarının Belirlenmesi - Derya Gül Ünlü; Yıldıray Kesgin (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi)
COVID-19 aşılarının üretimi ve kullanımının başlamasıyla birlikte, geliştirilen aşıların içeriği ve niteliğine ilişkin tartışmalar da artmıştır. Aşı hakkında bilgi arayan bireyler tarafından söz konusu tartışmaların yakından takip edildiği bu süreçte, aşının birey sağlığı üzerindeki olumsuz sonuçları hakkında çok sayıda gerçek dışı içeriğin de dolaşıma girdiği görülmüştür. Özellikle dijital ortam üzerinden COVID-19 aşısına dair olumsuz söylemlerin hızla yayılması, bireylerin aşının niteliğine şüpheyle yaklaşmaları ve aşı yaptırma kararsızlığı duymaları gibi sonuçlara yol açması bakımından oldukça önem taşımakta, COVID-19 pandemisiyle mücadelenin en önemli aşamalarından biri olan aşılamanın önünde engel teşkil etmektedir. Bu perspektiften yola çıkan araştırma kapsamında, COVID-19 aşılarının uygulanmaya başlanmasıyla birlikte, dijital ortam üzerinden aşı gelişmelerini takip eden ebeveynlerin kendileri ve çocuklarıyla ilgili olarak COVID-19 aşısı karşıtlığına ilişkin tutumlarına odaklanılmakta, dijital ebeveynlerin COVID-19 aşısı karşıtlığına yönelik tutumlarının belirlenerek, çeşitli değişkenlerle ilişkisinin ortaya koyulması amaçlanmaktadır. Bu amaca uygun olarak, soru formuna dayanan ilişkisel bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, dijital ebeveynlerin COVID-19 aşısı karşıtı olmadıkları; ancak dijital annelerin, yüksek eğitimli, aşı karşıtlığıyla ilgili dijital platformları takip eden ve bu platformlarda karşılaştıkları içerikleri güvenilir bulan ebeveynlerin aşı kararsızlıklarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.