Aprenentatge del traçat gràfic de l’escriptura Learning the graphic form of writing Aprendizaje del trazo gráfico de la escritura - Sonia Blasco Romero (Temps d'Educació)
Durant el procés d’ensenyament-aprenentatge del traç gràfic de l’escriptura, és freqüent detectar entre l’alumnat algunes dificultats per aconseguir una qualitat gràfica de l’escriptura suficient independentment del mètode emprat. Aquest fet apareix íntimament relacionat amb un índex gens menyspreable d’il·legibilitat entre els escrits dels nostres alumnes. Si aquestes errades no són detectades i resoltes adientment, es van instaurant i se’n fa cada cop més difícil la correcció. Aquest article ofereix les recomanacions d’estudiosos sobre diferents aspectes metodològics, la descripció de l’estat actual de la situació i el procés d’elaboració de l’instrument de screenning que ha permès realitzar l’anàlisi sobre el mètode/proposta d’aprenentatge de l’escriptura utilitzat a les aules i les dificultats específiques observades. ______________________________________________ Pendant le processus d’enseignement-apprentissage du tracé graphique de l’écriture, il est fréquent de détecter parmi les élèves des difficultés pour obtenir une qualité graphique de l’écriture suffisante indépendamment de la méthode utilisée. Ceci apparaît intimement lié à un indice en rien négligeable de non lisibilité des écrits de nos élèves. Si ces fautes ne sont pas détectées et résolues de manière adéquate, elles s’instaurent petit à petit et sont de plus en plus difficiles à corriger. Cet article offre les recommandations de spécialistes de différents aspects méthodologiques, de la description de l’état actuel des connaissances et du processus d’élaboration de l’instrument de screening qui a permis de réaliser l’analyse quant à la méthode/proposition d’apprentissage de l’écriture utilisée dans les classes ainsi que les difficultés spécifiques observées During the process of teaching/learning the graphic form of writing, it is not unusual to detect some difficulties in achieving sufficient graphic quality in writing, irrespective of the method used. This fact appears to be closely linked to a far from insignificant rate of illegibility in pupils’ writing. If these errors are not properly identified and corrected, they become ingrained and increasingly difficult to correct. This article offers recommendations by experts concerning different aspects of methodology, a description of the current situation and the process of preparing the screening instrument which made it possible to analyse the method or proposal for learning to write which was used in classrooms and the specific difficulties observed. Durante el proceso de enseñanza aprendizaje del trazado gráfico de la escritura, es frecuente detectar entre el alumnado algunas dificultades para conseguir una calidad gráfica de escritura suficiente independientemente del método utilizado. Este hecho aparece íntimamente relacionado con un índice nada despreciable de ilegibilidad en los escritos de nuestros alumnos. Si estos errores no son detectados ni resueltos adecuadamente, se van consolidando haciéndose cada vez más difícil su corrección. Este artículo ofrece las recomendaciones de estudiosos sobre diferentes aspectos metodológicos, la descripción del estado actual de la situación y el proceso de elaboración del instrumento de screenning que ha permitido realizar el análisis sobre el método/propuesta de aprendizaje de la escritura utilizado en las aulas y las dificultades específicas observadas