Структурне моделювання демпферної системи методом графів зв’язку - Valery Yakovenko; Serhiy Oryshchenko; Yevhen Mishchuk (Гірничі, будівельні, дорожні та меліоративні машини)
Побудова та аналіз систем управління зручно здійснювати в просторі вектора стану х тому що сучасна теорія віброзахисних систем базується на понятті простору стану. У системах віброзахисту використовуються не тільки механічні, а й інші електронні, термічні, гідравлічні методи перетворення енергії: майже завжди такі перетворення здійснюються на одному об’єкті. Завдяки цим обставинам поняття стану вимагає розширення й уживання такої множини змінні стани, щоб його елементи були універсально пристосовані до вживання в різноманітних випадках. Таким чином, в основу цього  підходу покладені топологічні подання про безперервність зміни й перетворення енергії. Ця концепція найбільш сучасна й покладена в основу спеціальної мови моделювання методами графів зв'язку. Роль адаптивних демпферів, які можуть змінювати свої характеристики є значною в сучасному машинобудуванні та будівництві. В свою чергу графова модель дозволяє швидко змінювати структуру демпфер та досліджувати вплив параметрів на динаміку системи.  Метод мови графів зв’язку дозволяє отримати матричні рівняння систем віброзахисту в просторі станів, у вигляді рівнянь стану і спостереження. Такий підхід дає можливість розглядати безліч різних видів віброзахисних систем з динамічним демпфером, у тому числі в нелінійній постановці, а також з керованими характеристиками рідинного елемента. В роботі розглянуто моделювання системи віброзахисту, які мають динамічний гаситель коливань. Сформульовано основні допущення необхідні для побудови віброзахисної системи з динамічним гасителем коливань. Виведені нелінійні функції інертності і опору, які забезпечать можливість моделювання описаних особливостей внутрішнього руху рідини в . Побудовано граф зв'язку для нелінійної постановки задачі. Складено рівняння стану та рівняння спостереження.