Ponowoczesność według Bessona - Dorota Plat (Kwartalnik Filmowy)
Plat twierdzi, że filmy Luca Bessona w niezwykle sugestywny i poruszający sposób opowiadają o losie człowieka we współczesnym świecie, o jego samotności, wyobcowaniu i wykorzenieniu. Plat posługuje się stosowaną przez Zygmunta Baumana klasyfikacją wzorców osobowych określających sposoby życia współczesnych ludzi: gracza, włóczęgi, turysty i flâneura. Bohaterowie Bessona są scharakteryzowani według tego modelu.