Bondeplager med gode skussmål<subtitle>En mikrohistorisk studie av æresstrategier og øvrighetsnærvær på 1500-tallet</subtitle> - Irene Almkvist Ellefsen (Historisk Tidsskrift)
Kilder om konflikter mellom øvrighet og norske bønder på slutten av 1500-tallet er gjerne få og tilfeldige. I denne artikkelen brukes en mikrohistorisk metode for å undersøke hvordan lensherren Erik Munk benyttet skussmål som strategi for å opprettholde æren i møte med klagemål og stevning for retten. Ved å spørre om skussmål kan indikere konfliktnivået i et lokalsamfunn i en periode med ellers få kilder, og ved å se på skussmålenes begrensninger, diskuterer jeg hvordan mikrohistoriske metoder kan benyttes til å analysere spørsmål om makt, ære og konflikt i det tidligmoderne Skandinavia.