اثر منبع پروتئین جیره آغازین بر عملکرد رشد، شاخص‌های رشد اسکلتی و فراسنجه‌های پلاسمای گوساله‌های شیرخوار هلشتاین - محسن محروقی; محسن دانش مسگران; علیرضا وکیلی (پژوهش در نشخوارکنندگان)
سابقه و هدف: پسماند صنایع تقطیری گندم خوراکی است که می‌تواند به عنوان منبع انرژی و پروتئین مورد استفاده قرار گیرد. پروتئین پسماند صنایع تقطیری گندم دارای کیفیت بالا و منبع آمینواسید‌هایی بوده که در قسمت تحتانی روده جذب می‌شود و توسط نشخوار-کنندگان در حال رشد استفاده می‌شود. هدف از انجام این آزمایش بررسی تأثیر خوراک آغازین گوساله‌های شیر‌خوار هلشتاین حاوی پسماند صنایع تقطیری گندم به عنوان جایگزین کنجاله سویا و کنجاله سویای فراوری‌شده با زایلوز ( یاسمینو‌مکس سوی®) بر ویژگی-های رشد، فراسنجه‌های پلاسمای خون و ویژگی‌های فیزیکی بدنی گوساله‌های شیرخوار هلشتاین بود.مواد و روش‌ها: در این مطالعه 50 رأس گوساله ماده هلشتاین ( میانگین وزن 51/0 ± 2/40) با 5 تیمار و10 تکرار انجام شد. خوراک‌های آزمایشی به مدت 8 هفته به صورت زیر استفاده شدند و عبارت بودند از: 1- خوراک آغازین حاوی 30 درصد تفاله گندم، 2- خوراک آغازین حاوی 15 درصد تفاله گندم + 10 درصد کنجاله سویای محافظت‌شده با زایلوز (یاسمینو مکس سوی®) 3- خوراک آغازین حاوی 15 درصد تفاله گندم + 10 درصد کنجاله سویا، 4- خوراک آغازین حاوی 20 درصد یاسمینو مکس سوی® 5- خوراک آغازین حاوی 20 درصد کنجاله سویا بود. گوساله‌ها در جایگاه‌های انفرادی با میانگین دمای محیط 10 درجه سانتی‌گراد پرورش داده-شدند و با شیر سه بار در روز در ساعات 8 صبح و 4 بعد‌ظهر و 12 شب تغذیه می‌شدند. در طول آزمایش مقدار خوراک مصرفی به ‌صورت روزانه وزن می‌‌شد. وزن‌کشی توسط باسکول دیجیتال، و اندازه‌گیری شاخص‌های رشد اسکلتی شامل طول بدن، دور سینه ، فاصله، ارتفاع از هیپ و ارتفاع از جدوگاه توسط متر و کولیس، هر هفته یکبار انجام می‌گرفت. قبل از خوراک‌دهی صبح، خون‌گیری برای اندازه‌گیری غلظت پلاسمایی اوره، گلوکز، تری‌‌گلیسیرید و کلسترول (کیت پارس آزمون، دستگاه اتو‌آنالایزر)، انجام شد. یافته‌ها: افزایش وزن روزانه گوساله‌های تغذیه‌شده با جیره حاوی 15 درصد تفاله گندم + 10 درصد یاسمینو مکس سوی® 6/573 گرم در روز بود و مصرف خوراک آغازین گوساله‌های تغذیه‌شده با جیره حاوی 30 درصد تفاله گندم 2/641 گرم در روز بود که در مقایسه با سایر گروه‌های آزمایشی بیشتر بودند (05/0< P). گوساله‌های تغذیه ‌شده با خوراک آغازین حاوی 20 درصد کنجاله سویا به طور معنی‌داری (05/0< P) دارای بیشترین ارتفاع هیپ، طول بدن، به ترتیب به میزان 2/67 و 4/86 سانتی‌متر بودند. گوساله‌های تغذیه ‌شده با خوراک آغازین حاوی 30 درصد تفاله گندم به طور معنی‌داری دارای بیشترین ارتفاع جدوگاه به میزان 7/89 سانتی متر بودند(05/0< P). گوساله‌های تغذیه شده با خوراک آغازین حاوی 15 درصد تفاله گندم +10 درصد یاسمینومکس‌سوی® دارای بیشترین گلوکز و کلسترول به ترتیب به میزان 5/79 و 2/150 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر داشتند(05/0< P). گوساله‌های تغذیه شده با خوراک آغازین حاوی 20 درصد کنجاله سویا دارای بیشترین نیتروژن اوره‌ای خون به میزان 6/9 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر بودند (05/0< P). و همچنین گوساله‌های تغذیه شده با خوراک آغازین حاوی 30 درصد تفاله گندم دارای بیشترین تری‌گلیسیرید به میزان 1/85 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر بودند(05/0< P).نتیجه‌گیری: نتایج این آزمایش نشان داد که پسماند صنایع تقطیری گندم کمتر از 20 درصد به خصوص زمانی که جایگزین 50 درصد از کنجاله سویا و کنجاله سویای فراوری شده با زایلوز (یاسمینو مکس سوی) در خوراک آغازین می‌شود می‌تواند به عنوان جایگزین مناسب به جای کنجاله سویا و کنجاله سویای فراوری شده با زایلوز ( یاسمینومکس سوی®) در خوراک آغازین بدون تاثیر منفی بر عملکرد رشد گوساله‌ها استفاده شود.