Modeliranje odnosa interne revizije i upravljačkih struktura kreditnih institucija - Mario Filipović (Elektronički Zbornik Radova Veleučilišta u Šibeniku)
Upravljačke strukture bilo kojeg poslovnog subjekta komuniciraju s brojnim dionicima procesa korporativnog upravljanja. U mreži onih koji aktivno komuniciraju s upravljačkim strukturama posebno mjesto pripada internim revizorima. Upravo se ovim radom nastoji detaljnije sagledati taj odnos i to na primjeru komunikacije upravljačkih struktura kreditnih institucija i njihovih internih revizora. Imajući u vidu činjenicu kako su ti odnosi kompleksni, pozornost je u ovom radu usmjerena na oblikovanje modela komuniciranja upravljačkih struktura i internih revizora u kreditnim institucijama, sve kako bi se poboljšao rad jednih i drugih. Kvantitativnim istraživanjem, koje je provedeno u Republici Hrvatskoj, tj. korištenjem anketnih upitnika testiran je oblikovani model. U tom su istraživanju, kao ispitanici, sudjelovali: članovi uprave i nadzornih odbora kreditnih institucija, njihovi interni revizori i stečajni upravitelji i stručno osoblje tih institucija u stečaju – njih ukupno 117. Temeljem toga istraživanja zaključeno je kako oblikovani model komuniciranja poboljšava rad upravljačkih struktura kreditnih institucija i interne revizije.