Cучасний дизайн ресторанів у китайському стилі - Ян Дін; Лілія Романівна Гнатюк (теорія та практика дизайну)
Мета: визначити особливості проявів модифікованих національних ознак в сучасному дизайні ресторанів в китайському стилі, проаналізувати на відомих прикладах, які елементи та образні мотиви найчастіше застосовуються і в будівлях якого функціонального призначення. Це дозволить визначити, чи має місце застосування національних рис в сучасній архітектурі Китаю на тлі поширення інтернаціональних тенденцій в архітектурі, будівництві і дизайні. Важливою задачею є підтвердження гіпотези про те, що в сучасній архітектурі Китаю національний колорит застосовується в громадських будівлях, розрахованих на туристів.Методологія. У статті використано традиційні наукові методи історичного аналізу, порівняльного аналізу та метод системно-структурного аналізу. Результати. У статті аргументовано, що в умовах тенденцій глобалізму в сучасній архітектурі ступінь використання елементів і ознак, які репрезентують сучасну архітектуру, зменшується. В основному цитування національних китайських ознак відбувається фрагментарно в екстер’єрі та в інтер’єрі,  на рівні окремих характерних деталей, як-от вікна, входи, угнуті дахи, скульптурні зображення. Якщо проаналізувати шляхи використання національних мотивів в китайських ресторанах, то це застосування принціпів зонування та умеблювання згідно фен-шуй, зонування внутрішнього простору ширмами, використання традиційних природних матеріалів, таких як бамбук, камінь, дерево, папір, кераміка. Кольорова гама дозволяє розмаїтість з застосуванням червоного, помаранчевого, золотого, зеленого, чорного і білого кольорів. На відміну від японського стилю в сучасних національних закладах харчування, китайський стиль передбачає деталізацію, пишність, орнаментику і яскраву поліхромію. Сьогодні можливі два напрямки оформлення в китайському стилі: або буквально відтворити класичний китайський інтер’єр включно до деталі, або спростити його, застосувавши лише окремі знакові мотиви, які асоціюються з Китаєм. Наукова новизна. Доведено, що сучасне використання національних китайських мотивів обмежується переважно громадськими закладами, спрямованими на відвідання туристами. Найбільш широко мотиви національної архітектури застосовуються в закладах громадського харчування національної кухні. Визначено два можливих шляхи використання китайської стилістики в оформленні таких закладів: буквальне відтворення традиційного інтер’єру включно до розміщення деталей і створення певного узагальненого образу Китаю в інтер’єрі шляхом набору тих характерних елементів, які у іноземців уособлюють Китай – віял, ширм, червоних паперових ліхтариків, орнаментованих різьблених меблів, настінних розписів, ваз, скульптур, якщо мова йде про інтер’єри і угнутих догори дахів, червоних стовпів, входів, скульптур левів, якщо говорити про зовнішній вигляд. В цьому випадку китайські ознаки не відповідають буквально історичним аналогам, нагадуючи їх в загальних рисах, і відіграють роль туристичної принади. Практична значущість. Дослідження дозволяє проаналізувати не-тотожність змістового наповнення історичних стильових ознак традиційної китайської архітектури і сучасних, модифікованих відповідно до функції, інтер’єрів  і екстер’єрів, розрахованих на максимальне вираження приналежності до Китаю з урахуванням економічного обґрунтування. Попри використання стилізованого під Китай орнаменту, розписів, умеблювання такий дизайн не може оцінюватись в одному ряду з декором імператорського ансамблю Гугун в Пекіні, так само як і з історичними храмами і монастирями, де елементи оздоблення є витворами мистецтва. Той факт, що сучасна архітектура Китаю поступово відходить від традиції в бік інтернаціоналізму, а в сучасних будівлях вже немає національних ознак, свідчить про спільність тенденцій з іншими розвиненими країнами світу.  Ключові слова: сучасний дизайн; китайський стиль; громадські будівлі; принципи фен-шуй; туристичні об’єкти, підкреслена деталізація; знакові елементи; трансформація стилю; канонічні прийоми; архітектура та мистецтво; жанри живопису; запозичення та інтернаціоналізм.