Spis polskich uczniów Académie Julian - Marek Zgórniak (Biuletyn Historii Sztuki)
W uzupełnieniu artykułu ogłoszonego w „RIHA Journal” (2012) autor publikuje listę około 170 polskich uczniów Académie Julian zestawioną w wyniku kwerendy w rejestrach pracowni dla panów zachowanych w Archives Nationales w Paryżu (sygn. 63AS/1–63AS/9). We wstępie omawia przyjęte zasady weryfikacji spisu i identyfikacji studentów, związane z tym trudności oraz wybrane ciekawsze lub niejasne przypadki.