Bezpieczeństwo żywnościowe gospodarstw domowych w USA - Karolina Pawlak (Wieś i Rolnictwo)
Celem artykułu jest określenie poziomu bezpieczeństwa żywnościowego gospodarstw domowych w USA i dokonanie ich typologii według poziomu bezpieczeństwa żywnościowego oraz wybranych cech demograficzno-ekonomicznych. W analizie wykorzystano wyniki badań wtórnych przeprowadzonych przez Sekcję Badań Ekonomicznych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa w grudniu 2009 roku. Wykazano, że 15% amerykańskich gospodarstw domowych było okresowo lub trwale pozbawionych bezpieczeństwa żywnościowego, a częstość występowania problemów z zaspokajaniem podstawowych potrzeb żywnościowych była ściśle związana zarówno z poziomem uzyskiwanych przez nie dochodów, jak i czynnikami pozaekonomicznymi, takimi jak typ gospodarstwa domowego, przynależność rasowa czy etniczna oraz miejsce zamieszkania.