Türk Denizcilik Tarihi Öğretiminde Kullanılabilecek Romanlar Üzerine Bir Değerlendirme - Özgür Aktaş (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı Türk denizcilik tarihi öğretiminde kullanılabilecek romanların değerlendirmesini yapmaktır. Bu amaçla literatür taraması yapılmış ilgili romanlar tespit edilmiştir. Çalışmanın yöntemi doküman analizine dayanmaktadır. Türk denizcilik tarihi öğretiminde kullanılabilecek romanlar incelenerek içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Denizcilikle ilgili romanlarda kahramanlık, vatanseverlik, aşk, özlem, intikam gibi duygulara yoğun bir şekilde yer verilmiştir. Kimi romanlar tarihsel gerçeklikten hareket ederken kimi romanlar tarihsel gerçeklikten tamamen uzaklaşarak bir âdeta bir masal havasına bürünmüştür. Romanlarda konu edilen olayların zamanı 16. ve 17. yüz yıl mekânı ise Akdeniz’dir. Denizcilik tarihi alanında başlıca roman yazarları ise Abdullah Ziya Kozanoğlu, Cevat Şakir Kabaağaç, Ziya Hanhan, Feridun Fazıl Tülbentçi’dir. Romanların başkahramanları Barbaros Hayrettin Paşa, Turgut Reis, Oruç Reis, Kemal Reis, Piri Reis ve Kurtoğlu Muslihittin Reis’tir. İncelenen romanlara bakıldığında hasım kahramanlar Şarklen, Anrea Doria, II. Philiph ve Malta Şövalyeleri’dir. Romanlarda Batı dünyası güvenilmez ve çıkarcı bir şekilde tasvir edilmiştir. Türk korsanları ise cesaret, vatanseverlik, dürüstlük gibi duygulara sahiptir. Türk denizcilik tarihi ile ilgili yazılan romanların Osmanlı Devleti’nin yükselme döneminde yoğunlaştığı görülmektedir. Bu durum kazanılan zaferlerin gelecek kuşaklara aktarılmak istenmesi olarak da yorumlanabilir. Denizcilik ile ilgili romanlar ortaöğretim ve yüksek öğretimde kullanılabilecek eserler arasındadır. Yüksek öğretimde bu romanlar Türk Denizcilik tarihi dersi ile Osmanlı-İspanya ile Osmanlı- Portekiz ilişkilerini anlatmak için yararlanılabilecek eserler arasındadır.