Закон ЄС про штучний інтелект і його вплив на судову систему України - N. S. Horobets; S. M. Naumenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена з’ясуванню ключових положень Закону ЄС про ШІ та його впливу на судову систему України. Зазначено, що ШІ істотно розширив можливості інформаційних технологій у судах, а такі країни як Китай, США, Японія, Великобританія вже сьогодні мають практику застосування ШІ у судочинстві. Вказано, що в більшості країн має місце істотний розрив між рівнем впровадження ШІ в судові системи і правовим регулюванням цих процесів, що й обумовило прийняття Закону ЄС про ШІ положення якого набуть чинності у 2026 році. Розкрито доктринальне розуміння поняття «штучний інтелект». З’ясовано, що Закон ЄС про ШІ не дає визначення ШІ, водночас містить поняття «система ШІ», на рівні національного законодавства поняття «штучний інтелект» закріплено в Концепції розвитку штучного інтелекту. Встановлено, що прийняття Закону ЄС про ШІ має стати основою для формування правового режиму ШІ на міжнародному та національному рівнях. Наведено доктринальне розуміння поняття «правовий режим ШІ». Зазначено, що необхідність формування правового режиму ШІ обумовлена низкою переваг (автоматизація правничих процесів, аналіз великих масивів даних, використання алгоритмів для прогнозування судових рішень) та потенційних ризиків таких технологій (проблеми з прозорістю та відповідальністю, дискримінація, загроза приватності та конфіденційності), що вимагає оцінки їх впливу на права людини та принципи судочинства. Встановлено, що Закон ЄС про ШІ є загальним, але відносить судову систему до високоризикованих сфер застосування ШІ та висуває обов’язкові вимоги до технологій ШІ в цій сфері (прозорість, недискримінація, якість даних, контроль людини, безпека і кіберзахист). Зроблено висновок, що встановлення таких вимог Законом ЄС про ШІ однозначно вплине на судову систему України, так як його положення має бути імплементовано до національного законодавства з метою його гармонізації з європейським законодавством. При цьому судова система України має бути відкритою до адаптації положень Закону ЄС про ШІ та забезпечити функціонування технологій ШІ, які відповідають встановленим ним вимогам.