Yeşil Bina Sertifikalandırma Sistemlerinin İnşaat Maliyetleri ve Taşınmaz Değeri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi - Neşe LEBLEBİCİ; Latif UĞUR (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışma, yeşil bina sertifikalandırma sistemlerinin inşaat maliyetleri ve taşınmaz değerine etkileri üzerine daha önce yapılmış olan çalışmaların ortaya konulduğu kapsamlı bir derleme makalesi olarak hazırlanmıştır. Bu amaçla hazırlanan çalışmada; yeşil bina, yeşil bina sertifikalandırma sistemleri, yeşil binaların proje geliştirme, yapım ve kullanım süreçleri ile maliyetleri ve taşınmaz değerleme açısından yeşil bina ve yeşil değerleme kavramları detaylı olarak açıklanarak, gelişim süreçleri incelenmiş, ilgili terimler tanımlanmış ve konuyla ilgili olarak yapılan çalışmalar özetlenmiştir. Çalışma sonucunda, uzun dönemde işletme giderlerinin düşük olmasına bağlı olarak taşınmaz değerinde artış gibi önemli faydalar sağlayan yeşil binaların yaygınlaşmasının, sınırlı doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımındaki olumlu etkilerinin yanı sıra, daha düşük inşaat maliyetleri ile daha fazla çevresel ve sosyal kazanımlar sağlayacağı değerlendirilmiştir.