ТРАНСФОРМАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПОТРЕБ ФІНАНСІВ В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ЕКОНОМІКИ - Ірина Боярко; Роксолана Голуб (Соціально-економічні відносини в цифровому суспільстві)
Визначено напрями трансформації інформаційних потреб фінансів у процесі складних соціально-економічних перетворень, які супроводжують становлення і розвиток інформаційного суспільства. Вихідною тезою дослідження є те, що зростання ролі якості формування, функціонування та задоволення інформаційних потреб є головним інструментом управління і розвитку в умовах інформаційної економіки. Стратегічна орієнтованість інформаційних потреб заснована на посиленні об’єктивного зв’язку між оперативною, поточною і стратегічною інформацією, системності та комплексності вивчення впливу внутрішніх і зовнішніх факторів навколишнього середовища на поточний і перспективний стани об’єктів суспільної діяльності, у т. ч. фінансів. Установлено, що економіка інформаційного суспільства характеризується поступовим нівелюванням відмінностей між інформаційними потребами та інформацією у фінансових відносинах з огляду на прискорення інформаційно-комунікаційних процесів. Транспарентність інформаційних систем, яка передбачає як відкритість інформації, так і відкритість інформаційних потреб суб’єктів фінансових відносин, сприяє поступовому розширенню інформації фінансових відносин і, відповідно, розмиванню змістовної межі між ними та інформацією фінансів. Напрями трансформації інформаційних потреб обґрунтовані з позиції сучасних концепцій інформаційної онтології — діяльнісної, системної, когнітивної та часової. Розроблено структурно-логічну модель трансформації інформаційних потреб фінансів в умовах інформаційної економіки. Надано визначення інформаційних потреб фінансів, яке, на відміну від наявних, ураховує специфіку, яка визначається напрямами їхньої трансформації відповідно до профілю та особливостей фінансової діяльності як однієї з форм реалізації інформаційно-комунікаційних взаємодій в інформаційному суспільстві на засадах комплексного поєднання діяльнісної, системної, когнітивної та часової концепцій інформаційної онтології.