Феномен комічного в сучасному естрадному мистецтві - Віталій Андрійович Ільницький (Культура і мистецтво у сучасному світі)
Метою статті є визначення функціональних, формотворчих та художньо- образних особливостей комічного в системі оригінальних жанрів сучасного естрадного мистецтва. Методологія дослідження. У процесі аналізу феномену комічного використано міждисциплінарний підхід, що ґрунтується на принципі корпоративності й передбачає інтерпретацію та співставлення соціокультурних, філософсько-естетичних, психологічних, історичних та мистецтвознавчих аспектів дослідження означуваної проблематики в контексті специфіки естрадного мистецтва. Проблематика комічного як феномену сучасного естрадного мистецтва розглядається комплексно, з використанням загальнонаукових, культурологічних та мистецтвознавчих методів: системного (для комплексного розгляду феномену комічного та специфіки еволюціонування естрадного мистецтва); структурного (для вивчення естрадного мистецтва з точку зору жанрової морфології); жанрово- типологічного (для проведення аналізу особливостей використання комічних прийомів у процесі створення естрадних номерів) та ін., з метою дослідження комічного в соціокультурному та соціомистецькому контексті. Наукова новизна. Розглянуто категорію «комічне» як феномен естрадного мистецтва ХХІ ст. у міждисциплінарному аспекті; визначено функціональні, формотворчі та художньо-образні особливості створення комічного в системі оригінальних жанрів сучасного естрадного мистецтва. Висновки. У системі оригінальних жанрів естрадного мистецтва, таких як пантоміма, музична ексцентрика, мім-клоунада, маніпуляція та ін., комічні прийми, жарти або геги є важливими засобами виразності. Феномен комічного в сучасному естрадному мистецтві реалізує релаксаційну функцію і характеризується активним пошуком нових комедійних ситуацій в оригінальних жанрах. Використання різноманітних унікальних прийомів у процесі створення естрадного номера породжує інноваційні відтінки комічного, що викликає в глядача відповідний емоційний стан.