Kolarstwo w górach Aspromonte jako praktyka kulturoznawcza i aktywistyczna - Ewa Róża Janion (Fabrica Litterarum Polono-Italica)
Artykuł czerpie inspirację z doświadczenia jazdy rowerem po obszarze grekańskim: położnym na południowych stokach gór Aspromonte w południowej Kalabrii terenie zamieszkałym w przeszłości przez użytkowników języka grecko-kalabryjskiego (grekańskiego, greko), a obecnie bardzo słabo zaludnionym. Biorąc za punkt wyjścia niezwykłość grekańskiego krajobrazu oraz fakt, że interakcje z nim były kluczowe dla wcześniejszych badaczy regionu, chciałabym zaproponować nową praktykę ucieleśnionego badania kulturoznawczego i grekańskiego aktywizmu: zapośredniczone medialnie kolarstwo. Wykorzystuję narzędzia autoetnografii oraz dane z serwisu Strava, aby rozważyć, jakie są możliwości kolarstwa jako metody wytwarzania zaangażowanej wiedzy o regionie grekańskim oraz konstytuowania tożsamości badaczki. W rozważaniach towarzyszą mi Bruno Kartuz, filozoficzny postulat andare piano Franka Cassano oraz wiersze Giovanniego Favasuliego i Salvina Nucery.