بررسی افت سطح آب های زیرزمینی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (مطالعه موردی: آبخوان دشت خوی) - حسن حاجی حسینلو (جغرافیا و مخاطرات محیطی)
بهرهبرداری بیش از ظرفیت منابع آبهای زیرزمینی منجر به پایین رفتن سطح آنها ازیک‌طرف و از طرف دیگر منجر به ایجاد فرونشست زمین در بعضی مناطق ایران شده است. به دلیل دسترسی آسان و سادگی بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی، میزان برداشت از این منابع افزایش قابل‌ملاحظه‌ای یافته و متأسفانه در سالهای اخیر حتی در بعضی مناطق، بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی بیشتر از امکانات تغذیهای بوده است. معیارهای اصلی برای پهنهبندی شامل بود و نبود شکافها، مقدار افت سطح آب، نوع رسوبات و عمق سطح آب میباشد. در اصل چهار پهنهبندی تشخیص و نقشهبرداری شد که شامل پهنههای خیلی بالا، بالا، متوسط و کم است. نقشههای تهیه شده از این منطقه نشان میدهد که گسترش پهنههای فرونشست خیلی زیاد و زیاد در منطقه فیرورق وجود دارد. در نقشههای مشاهده شده به ترتیب 10 درصد و 29 درصد پهنههای خیلی بالا و پهنههای بالا وجود دارد. با توجه به نتایج به دست آمده طی 12 سال گذشته دشت فیرورق حدود 04/5 متر افت سطح آب داشتهاند که به طور متوسط سالیانه افت سطح آب در دشت فیرورق حدود 42 سانتیمتر بوده است. این افت سطح آب باعث فرونشست زمین در این دشت شده است.