İctimâi Tefsir Yaklaşımı Açısından Mehmet Âkif Ersoy'un Kur'an Yorumu - Ercan Şen (Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi)
Mehmet Âkif’e dair hal-i hazırda yazılmış bulunan mevcut telifâtınbüyük çoğunluğu onun hayatı, karakteri, edebî yönü, siyâsîdüşünceleri, İslam’a bakışı ve Kur’ân meâli üzerinde yoğunlaşmışancak onun Kur’ân anlayışı ve yorumuna dair görüşleri -bazı çalışmalardışında- derinlikli olarak pek fazla ele alınmamıştır. Âkif,güçlü bir şair ve karakter abidesi olduğu kadar aynı zamandabir Kur’ân şairi, klasik ve teknik anlamda bir âlim ve müfessirolmasa da tefsir, fıkıh, hadis, kelâm gibi temel İslamî ilimleri tahsiletmiş ve özellikle de Kur’ân dili olan Arapçaya vukûfiyetiyletemayüz etmiş, varoluşunun kaynağını Kur’ân’dan ve İslam’danalmış, düşüncesinin temel kodlarını Kur’ân odaklı olarak düzenlemiş,Müslümanların terakkisini ve ittihadını Kur’ân’ın doğruanlaşılmasında görmüş ve bazı âyetleri bu doğrultuda tefsir etmeyeçalışmış bir Kur’ân düşünürüdür. Bunun yanı sıra MehmetÂkif, Kur’ân’a dayalı bir ıslah ve tecdit düşüncesini savunan fikiröncülerinden biridir. Dolayısıyla onun Kur’ân anlayışı ve yorumuklasik tefsir geleneğinden bu yönüyle biraz farklılık taşımaktadır.Buradan hareketle Mehmet Âkif’in Kur’ân yorumunda öne çıkardığınoktaları bilmek bir bakıma modern/çağdaş tefsir anlayışınınhangi hususlara vurgu yaptığını, başka bir ifadeyle modern tefsirindayandığı bazı temel zihin kodlarını bilme yolunda bir takımipuçları verecektir. İşte bu makalede Mehmet Âkif Ersoy’un muhteliftefsir yazıları, tefsir tercümeleri, vaazları, şiirleri ve makalelerindenhareketle Kur’ân’ı yorumlamada ve âyetleri ele almadanasıl bir metot izlediği hususu üzerinde durulacak ve bu hususadair bazı somut örnekler üzerinden Mehmet Âkif’in ictimâî/sosyolojikp.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 8.0px Helvetica}tefsir ekolü çerçevesindeki yeri ve konumu irdelenecektir.