Особливості діагностики як інструменту антикризового управління сільськогосподарським підприємством - Григорян Р.Х. (Економіка та управління АПК)
У статті розглядаються теоретичні та практичні підходи до проведення діагностики кризового стану сільськогосподарських підприємств у межах антикризового управління. Аргументовано, що антикризове управління є стратегічним процесом, який змінює діяльність підприємства на основі діагностики потенційних проблем, а також врахування особливостей інституціонального середовища за стадіями проходження кризи. Обґрунтовано, що для малих фермерських господарств та середніх сільськогосподарських підприємств доцільно поєднати розгляд загальної та локальної кризи, оскільки дуже часто вони співпадають. Доведено необхідність урахування окремих зовнішніх чинників при діагностуванні кризового стану сільськогосподарських підприємств, оскільки більшість із них не спроможні сформувати антикризовий потенціал, стійкості і суттєво залежать від навколишнього середовища. Запропоновано використання комбінованого підходу до проведення діагностики кризи сільськогосподарського підприємства та аналізу зовнішніх факторів. Обґрунтовано, що розроблення моделей фінансового аналізу для прогнозування загроз для підприємства може розглядатися в межах системи раннього попередження кризи. Наголошено, що фінансові коефіцієнти є важливими інструментами для прогнозування проблем господарської діяльності підприємства, їх доцільно використовувати при розробленні прогностичних моделей. Обґрунтовано, що управління підприємством у період кризи є можливим лише за умови проведення діагностики потенційних проблем, оскільки її результати забезпечують високу обґрунтованість управлінських рішень щодо розроблення плану виходу з кризи та відновлення. Доведено, що комбіновану модель для проведення діагностики доцільно використати на стадії кризи, коли існує необхідність в оперативному прийнятті рішень.