Atama Yetkisi Ve Bürokrasi Siyaset lişkisi Üzerine Bir Değerlendirme-An Evaluation On Appointment Authority And Bureaucracy-Politics Relationship - Hatice Altunok (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Siyaset ve yönetim ilişkisi spesifik bir ifadeyle iktidar ve bürokrasi ilişkisi siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanlarının en çok uğraştığı konulardan biridir. Konunun kuramsal olarak incelenme yönünün zenginliği kadar, uygulamaya dönük boyutları da bir o kadar zengin malzemeye sahiptir. Siyaset ve yönetimin ayrılığı ve birlikteliği meselesi kuramsal tartışmalarda önemli yer tutarken, uygulamada da genellikle bu iki gücün birbirine müdahale düzeyleri üzerine değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu çalışma kapsamında ise, siyasetin atama yetkisini kullanarak bürokrasiyi şekillendirmesi ve siyaset alanını daraltabilen güçlü bürokrasi sorunu üzerine genel bir değerlendirme sunulmuştur. İnceleme çerçevesinde Türk siyasal ve yönetsel tarihinden bazı örneklere atıfta bulunulmuş ancak belirli bir dönem özeline odaklanılmamıştır.