Idea ekonomii współdzielenia w obszarze najmu krótkookresowego - Łukasz Mach (Barometr Regionalny)
Głównym celem przeprowadzonych badań jest identyfikacja nowych usług oferowanych na rynku najmu krótkookresowego, które wykreowała strona podażowa, udostępniając do najmu prywatne zasoby mieszkaniowe. Idea współużytkowania prywatnych zasobów mieszkaniowych, wpisując się w filozofię ekonomii współdzielenia, niewątpliwie wpływa na przewartościowanie zasad gospodarowania w badanym obszarze. Wpływ ten skutkuje m.in. wzrostem działań przedsiębiorczych poprzez dynamiczny wzrost liczby podmiotów na rynku najmu oraz tworzeniem usług innowacyjnych przez podmioty na nim działające. Przeprowadzone badania pozwoliły na parametryzację takich cech jak: cena najmu, atrybuty zasobów do wynajęcia, poziom uzyskiwanych zniżek za najem. Badania wykonano dla danych ofertowych najmu, które uzyskano z baz Airbnb dla 16 miast wojewódzkich.