Normal, Beta, Gamma x2 ve Weibull Dağılımlarmın İkili Kombinasyonlarından Alınan Değişik Örnek Genişliğindeki Örneklerin Karşılaştırılmasında Testin Gücü - Fikret Gurbuz; Ensar Baspınar (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada, Normal, Bcita, Gamma i.2 ve Weibull da ğı l ı m ı gösteren populasyonlar ı n, mümkün olan bütün ikili kombinasyonları ndan mcgsle al ı nan örnekler yard ı mı yla hesaplanan F-Testinin gücü ara ştı r ı lm ıştı r. Bunun için, üzerinde durulan populzsyonlar ı n ikili kombinasyonlar ı n ı n ortalamalan aras ı nda 8=0.5, 8=1.0, 8=1.5, 8=2.0, 8=2.5 ve 8=3.0 standart sapmal ı k fark olacak şekilde, dağı l ı mlardan birisindeki gözlemlere, bütün populasyonlarda olduğundan 8; ilave edilmi ştir. Bu populasyonlar ı n ikili kombinasyonlar ı ndan rasgele olarak al ı nan çeşitli örnek genişliği kombinasyonundaki örnekler yard ı mı yla 100 000 simülasyon denemesi sonunda F-Testinin gücü ampirik olarak belirlenmiştir. F-Testinin istenilen güce %80 veya daha yüksek ula şmas ı nda, dağı l ı m şeklinden ziyade, populasyon ortalamalan aras ı ndaki fark ı n büyüklüğüne bağl ı olarak, bu populasyonlardan rasgele al ı nan örneklerdeki deney ünitesi say ı sı n ı n ve bunlar ı n örneklerde eşit veya dengeli olarak bulunup bulunmad ığı n ı n etkili olduğu sonucuna var ı lmışt ı r.