Rolnictwo ekologiczne w Polsce – uwarunkowania i kierunki rozwoju - Wojciech Ziętara; Zofia Mirkowska (Wieś i Rolnictwo)
Rozwój rolnictwa ekologicznego jest jednym z priorytetów Europejskiego Zielonego Ładu. W opracowaniu przedstawiono aktualny stan i kierunki dotychczasowego rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Istotnym problemem jest występująca różnica między tempem wzrostu liczby gospodarstw i powierzchni pod uprawami ekologicznymi a rolniczą produkcją ekologiczną wykorzystywaną na cele spożywcze. Rozwój rolnictwa ekologicznego został przedstawiony na tle jego rozwoju w Unii Europejskiej. Intensywny wzrost liczby i powierzchni gospodarstw ekologicznych występował w latach 2005–2013. Drugą ważną cechą był rozwój tego rodzaju gospodarstw w regionach (województwach i gminach) cechujących się gorszymi przyrodniczymi warunkami produkcji. Ponadto decyzje o rozpoczęciu produkcji ekologicznej podejmowali rolnicy prowadzący gospodarstwa nie tylko w gorszych warunkach przyrodniczych, lecz także o niskim poziomie intensywności produkcji. Stwierdzono istotne różnice między udziałem powierzchni upraw ekologicznych w powierzchni użytków rolnych a udziałem produkcji ekologicznej w całkowitej produkcji rolniczej, a szczególnie jej udziałem w bilansie produktów spożywczych. Zaobserwowano też, że struktura upraw w gospodarstwach ekologicznych była korzystna pod względem bioróżnorodności i klimatu.