STRATEJİK PLANLAMA UYGULAMALARININ HAVAYOLU İŞLETMELERİNDEKİ İZLERİ - Rıfat KARAMAN; Mahmut KARGIN; Müslüm GÜLEL; T. Deniz KUĞU (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Havayolu sektöründe serbestleşme düzenlemeleri sonucu özel havayolu işletmeleri 2003 yılından beri iç hatlarda yolcu taşımaya başlamışlardır. Son yıllarda kurulan havayolu işletmeleri geleneksel havayolu faaliyetlerinden çok, düşük maliyetli işletmeler sınıflamasına dahil edilebilirler. Bu işletmelerin uyguladıkları stratejilerde Southwest Havayolu işletmesinin stratejilerinin izlerini görmek mümkündür. Bu işletmelerin Southwest işletmesindeki gibi rekabetçi olabilmeleri için stratejik planlamanın temel ilkelerine uymalarında yarar bulunmaktadır. Bu sektörün gelişmesi ve rekabetçi olması için de gerekli bir koşuldur.