АНТИКРИЗОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ: СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ - Svitlana Rybalchenko; Olena Lukianykhina; Chinara Alamanova; Volodymyr Saienko; Tatiana Sunduk (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики)
Актуальність теми роботи полягає в необхідності вдосконалення сучасної системи антикризового менеджменту в діяльності банківських установ для забезпечення макроекономічної стабільності в умовах геополітичних викликів. Питання використання ефективної системи антикризового менеджменту є пріоритетним для функціонування корпоративного сектора та стимулювання виходу економіки з кризи. Метою статті є дослідження сучасних інструментів антикризового менеджменту для банківських установ та шляхів їх удосконалення. Завдання дослідження є аналіз аспектів антикризового управління та реалізації менеджменту банківських установ, визначення стану банківського сектора та окреслення подальших перспектив формування системи антикризового менеджменту. Об’єктом дослідження статті є антикризовий менеджмент як управлінська практика забезпечення стабільності банківської діяльності. За допомогою використання методів наукового дослідження та впровадження методології аналізу сучасного стану антикризового менеджменту в діяльності банківських установ виявлено ключові переваги та недоліки. Отримані результати можуть слугувати каталізатором удосконалення антикризової системи управління та менеджменту банківських установ і – як наслідок – забезпечення фінансової стабільності України. У статті досліджено стан сучасного банківського сектора та вплив російсько-української війни на нього. Визначено базові концепції механізму реалізації антикризового менеджменту під час кризових економічних явищ. Приділяється увага питанням вектора подальшого розвитку антикризової системи менеджменту банківських установ та необхідних заходів для підтримки їх функціонування. Основними результатами дослідження є впровадження широкої інфраструктури цифрового забезпечення та спеціальних інноваційних технологій обробки даних і моделювання. За допомогою інструментів цифрових технологій визначено засади роботи антикризової системи банківських установ та принципів управління ними. Практичне значення полягає в удосконаленні існуючих систем антикризового менеджменту та впровадженні термінових заходів для їх раціональної оптимізації. Таким чином, у статті розглянуто базові аспекти антикризового менеджменту в умовах економічних викликів та геополітичних загроз.