Simptomi pojave i morfološke karakteristike najčešćih Phytophthora vrsta na javorovima u Srbiji - Ivan Milenković; Dragan Karadžić; Zoran Stanivuković; Vesna Golubović Ćurguz (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U radu su prikazani rezultati istraživanja glavnih morfoloških i karakteristika kolonija izolovanih Phytophthora vrsta na stablima javora u Srbiji. Na stablima javora u različitim šumskim zajednicama, parkovima i privatnim baštama su primećeni različiti simptomi koji su ukazivali na infekcije patogenima iz roda Phytophthora. Simptomi su uklјučivali žutilo lišća, proređenost krošnje, odumiranje izbojaka, grana i vrhova stabala i pojavu nekroza na stablima sa curenjem tamnog eksudata. Navedeni simptomi se često mogu pomešati sa simptomima nastalim dejstvom drugih uzročnika. Nakon izvedenih testova izolacije, dobijeno je više izolata, koji su se jasno razlikovali u svojim kolonijalnim i morfološkim karakteristikama, a nakon detalјne identifikacije potvrđeno je prisustvo četiri vrste iz roda Phytophthora, uklјučujući P. cactorum, P. plurivora, P. gonapodyides i P. lacustris.