ڕۆڵی ئامراز و پێداویستییەکانی مایسترۆ لە ڕابەریکردنی ئۆرکێسترادا - Kawan Ahmad Elias; Sruwd Fuad Mohamed Sarraj (Zanco Journal of Humanity Sciences)
ئەم توێژینەوەیە، توێژينەوەيەكى شيكارى و وەسفى يە، توێژەران لەم توێژينەوەدا بە شێوەيەكى زانستى شیکردنەوە و شڕۆڤە لەسەر کۆمەڵێک لەو ئامراز و پێداویستییانەی کە بۆ ڕابەریکردنی ئۆرکێستراکان پێویستن و گرنگن دەکەن. کاری ڕابەرایەتیکردن بە گشتی پێویستی بە کۆمەڵێک پێداویستی هەیە بۆئەوەی ئەداکردنێکی زانستی و سەرکەوتووانە نمایش بکرێت، بۆیە ئەم پێداویستییانە لە سەردەمی ئەمڕۆماندا بۆ نمایشە موزیکییەکان وەک پێویستیەک سەیردەکرێت. لە ژێر ئەم ڕۆشناییە، توێژەران بە گرنگیان زانی ڕۆڵ و پێگەی ئەم ئامراز و پێداویستییانە بۆ ڕابەر و ڕابەرایەتیکردن لە چوارچێوەی توێژینەوەیەکدا بۆ خوێنەرانی بواری موزیک بخەنەڕوو.