Wiejska przestrzeń publiczna – miejsca integracji społecznej, rekreacji i edukacji w gminie Kobylin - Sylwia Staszewska (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej realizował w 2020 r. projekt badawczy „Tworzenie miejsc integracji społecznej, rekreacji i edukacji w gminie Kobylin”. Projekt był wykonywany w ramach konkursu 4/2020 dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2020–2021, z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 i złożony do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ramach działania 11 KSOW – Aktywizacja mieszkańców wsi na rzecz podejmowania inicjatyw służących włączeniu społecznemu, w szczególności osób starszych, młodzieży, niepełnosprawnych, mniejszości narodowych i innych osób wykluczonych społecznie. Działanie służyło aktywizacji mieszkańców wsi (dzieci i młodzieży oraz dorosłych). Przyczyniło się do powstawania nowych miejsc integracji społecznej, rekreacji i edukacji na obszarach wiejskich, a także polepszania zarządzania lokalnymi zasobami. Celem było zaangażowanie różnych grup wiekowych w proces poprawy jakości życia i  zamieszkania na wsi oraz uświadomienie możliwości współdecydowania o wyglądzie i funkcjonalności przestrzeni, którą mieszkańcy gminy wspólnie użytkują. W projekcie wykorzystano geoankietę, narzędzie pomocne w czasie pandemii w kontakcie z dziećmi i młodzieżą, którzy wyrazili swoje zdanie na temat przestrzeni za pomocą aplikacji udostępnionej przez firmę BitByBit. Warsztaty z dorosłymi mieszkańcami gminy Kobylin oraz wirtualna współpraca z młodzieżą znalazły odbicie w projektach zagospodarowania przestrzennego 10 przestrzeni publicznych w wybranych wsiach.