Sıçrama Erozyonunun Farklı Kinetik Enerji Akısı ve Farklı Toprak Bünyesi Etkilesimleriyle Arastırılması - Mehmet Parlak (Journal of Agricultural Sciences)
Yağışın etkisiyle toprak parçalanması, toprak kaybına neden olan süreçte önemli aşamalardan birisidir. Bu şekilde toprağın parçalanması, yağış ile toprak özelliklerine bağlıdır. Bu araştırmanın amacı farklı kinetik enerji akışı ve farklı toprak bünyelerinin sıçrama erozyonuna etkisini belirlemektir. Laboratuar koşullarında, beş farklı toprak bünyesinde kil, siltli kil, killi tın, tın ve kumlu killi tın , iki farklı kinetik enerjili yağışta [547.66 J m-2 h-1 ve 2223.52 J m-2 h-1] ve üç tekerrürlü olarak toplam otuz adet yapay yağmurlama gerçekleştirilmiştir. Yapay yağmurlama aletinin su yükü ve damla oluşturucu etkinliği artırılarak iki farklı kinetik enerjili yağış oluşturulmuştur. İstatiksel analizler kinetik enerji, bünye ve iki faktör arasındaki etkileşimin sıçrama ile toprak parçalanmalarını önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir. Sıçrama erozyonu, kinetik enerjinin artmasıyla artmıştır. Düşük kinetik enerjili yağışta sıçrama parçalanmasının farklı bünyeli topraklara etkisi aynı olmuştur. Yüksek kinetik enerjili yağışta toprak bünyesine bağlı olarak sıçrama parçalanma miktarları ise farklılık göstermiştir. Yüksek kinetik enerjili yağışta sıçrama parçalanması en fazla kumlu killi tında olurken bunları killi tın, tın, siltli kil ve kil takip etmiştir