Теоретичне підґрунтя сценарних методів моделювання фонтанів у просторі та часі - Оксана Георгіївна Церковна (теорія та практика дизайну)
У статті висвітлюється проблема формування несприятливої екологічної ситуації у великих населених пунктах країни. Теоретичне підґрунтя сценарних методів моделювання фонтанів у просторі та часі, розглядається як інструмент який розкриває потенціал процесів що протікають в межах містобудівної ситуації і дозволить: відновити екологію міського простору; створити художньо-естетичну цілісність простору у часі; забезпечити позитивний фізичний, емоційний і психологічний вплив міського простору з фонтанами на споживачів. Для розкриття процесів, які протікають у просторі та часі обрано варіант містобудівної ситуації, що розташовано у такому населеному пункті, де переважає проблема формування несприятливої екологічної ситуації (яскраво виражені негативні прояви змін клімату). Розроблена і представлена ​​графічна модель містобудівної ситуації, яка відобразила: композицію і структуру просторів що складають містобудівну ситуацію, динаміку змін характеристик просторів у часі (в межах року і доби). Також, представлена графічна модель дозволяє: виконати аналіз впливу фонтанів на характеристики просторів у часі (в період експлуатації); вивчити динаміку змін сценарію міських просторів у часі і динаміку змін впливу сценарію на фізичний, емоційний та психологічний стан споживачів; розкрити потенціал управління процесів у функціональній зоні взаємодії, яку формують фонтани в період експлуатації з простором містобудівної ситуації, слідуючи альтернативному варіанту сценарію. Розгорнуте використання теоретичного підґрунтя сценарних методів моделювання фонтанів у просторі та часі як інструменту, дозволило побудувати альтернативну модель фонтана в сценаріях простору, яка забезпечує ключові аспекти сталого розвитку населеного пункту: екологічний, економічний та соціальний.