ВИКОРИСТАННЯ СУЧАСНИХ АНАЛІТИЧНИХ ІНСТРУМЕНТІВ ТА BIG DATA В ОЦІНЦІ ВАРТОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Nataliia Ostapiuk; Volodymyr Nikiforenko (Економіка та суспільство)
У статті досліджено можливості застосування сучасних аналітичних інструментів, технологій Big Data, штучного інтелекту та машинного навчання в оцінці вартості підприємств. Визначено переваги використання великих даних для підвищення точності, гнучкості та прогностичної спроможності моделей. Обґрунтовано доцільність включення фінансових, нефінансових, поведінкових і альтернативних показників у процес оцінки. Проаналізовано технологічні та організаційні аспекти впровадження аналітики в бізнес-практику, з урахуванням ризиків, бар’єрів і етичних викликів. Продемонстровано універсальність підходу на прикладах підприємств різних секторів, зокрема цифрових платформ, виробництва та стартапів. Акцент зроблено на практичній цінності таких рішень для стратегічного управління, підвищення інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності.