Farklı Bakteri Bradyrhizobium japonicum Aşılama Yöntemlerinin Soyada Azot Fiksasyonu ve Tane Verimine - Erdinç İşler; Ali Coşkan (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araştırma, farklı bakteri aşılama yöntemlerinin soyada azot fiksasyonu ve tane verimlerine etkilerini belirlemek amacıyla deneme iklimlendirme kabininde yürütülmüştür. Bakteriyel aşılamalar basit tohuma aşılama, üst aşılama, 2 defa üst aşılama, tohum yatağına pulverize aşılama ve peat ile aşılama olarak uygulanmıştır. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre 8 tekrarlamalı saksı denemesi şeklinde yürütülmüştür. Deneme materyali olarak Sa88 soya çeşidi tohumları ile Bradyrhizobium japonicum bakterisi 1809 nolu suşu kullanılmıştır. Çiçeklenme ve hasat olgunluğu döneminde nodülasyon gözlemleri ve bitki analizleri yapılmıştır. Denemeden elde edilen sonuçlar incelendiğinde; soyada uygulanan bakteri aşılama yöntemlerinin azot fiksasyonunu arttırdığı ve bu yöntemlerin pratiğe aktarılabilir olduğu belirlenmiştir. En yüksek bitki tane sayısı 9,08 adet/bitki ve bitki tane verimi 3,36 g/bitki tohum yatağına aşılama uygulamasından elde edilmiştir