مروری بر کاربرد فناوری چاپ سه‌بعدی در تصفیه پساب نساجی - هانیه رجبی; مهدی حسن زاده (مطالعات در دنیای رنگ)
مواد رنگزا، فلزات سنگین و سایر آلاینده‌های موجود در پساب صنایع مختلف سبب بروز نگرانی‌هایی در محققان و علاقمندان محیط‌زیست گردیده است. در سال‌های اخیر مواد مختلفی توسط محققان به‌عنوان جاذب‌های با عملکرد بالا و زیست‌سازگار پیشنهاد شده است. امروزه فناوری چاپ سه‌بعدی به دلیل پتانسیل قابل‌توجه در تولید سریع سازه‌هایی با هندسه پیچیده و متخلخل نسبت به فرآیندهای متداول، مورد توجه بسیاری از محققان در حوزه‌های مختلف قرار گرفته است. در سال‌های اخیر چاپ سه‌بعدی مواد مبتنی بر پلیمر به دلیل انعطاف‌پذیری بالا در طراحی ساختارهای پیچیده، در فرآیندهای تصفیه پساب و حذف رنگزا مورد استفاده قرار گرفته است. از این‌رو در این مقاله سعی گردیده تا ضمن معرفی انواع چاپگرهای سه‌بعدی به بیان چالش‌های موجود در فرآیندهای ساخت و ویژگی‌های هر یک از آنها پرداخته شود. علاوه بر این پیشرفت‌های اخیر محققان در توسعه ساختارهای ویژه چاپ سه‌بعدی و کاربرد آنها در حذف آلاینده‌هایی نظیر مواد رنگزا و فلزات سنگین از پساب مورد بررسی قرار گرفته است.