Nikel’in Brokoli (Brassica oleracea L. var. italica) Tohumlarının Çimlenmesi ve Fide Gelişimi Üzerine Etkileri - Çiğdem Çıngıl Barış; Muammer Ünal (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu araştırmada, brokoli bitkisinin tohum ve fidelerinde değişen konsantrasyonlardaki nikelin etkisi ve birikimi incelenmiştir. Tohumlarda çimlenme yüzdesi, bitkinin kök-gövde uzunlukları, ağırlık miktarları, klorofil, karotenoid, total çözünebilir protein ile MDA içerikleri, POD aktiviteleri ve Ni birikimi belirlenmiştir. 100 μM NiSO4 ün tohumlarda çimlenmeyi inhibe ettiği gözlenmiştir. Ni’nin büyümeyi etkilediği, ağırlık miktarlarında da değişikliklere neden olduğu belirlenmiştir. 9 günlük fidelerin klorofil içerikleri 1 μM NiSO4 de artarken, 30 günlük fidelerde ise 0.1 μM NiSO4 de artış tespit edilmiştir. Fidelerdeki total çözünebilir protein içeriğinde 10 ve 100 μM NiSO4 de azalışlar gözlenirken, POD aktivitesinde artışlar gözlenmiştir. Ayrıca, nikelin özellikle köklerde biriktiği belirlenmiştir. Nikelin brokolinin çimlenme ve büyüme-gelişmesi üzerine olan etkileri ile ilgili olarak, düşük konsantrasyonlardan (0.01, 0.1 ve 1 μM) bitkinin olumlu etkilendiği, yüksek konsantrasyonların ise (10 ve 100 μM) toksik etkilere neden olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Nikel, Çimlenme, Bitki büyümesi, Brokoli, Brassica oleracea L. var. italica, Metal birikimi