Akumulacija olova u drvenastim biljkama NP “Fruška gora” - Dragica Stanković; Borivoj Krstić; Ružica igić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Olovo je teški metal koji pokazuje izuzetno štetan efekat, kako na biljke tako i na životinje i čoveka, jer ispoljava kumulativan, sporodelujući efekat. Koncentracija olova je ispitivana u biljnom materijalu sakupljenom na sedam odabranih lokaliteta duž deonice puta M- 21, Irig – Iriški Venac – Paragovo. Sadržaj olova u listovima biljaka određena je AAS. Dobijeni podaci ukazuju da se koncentracije olova koje su nađene kod analiziranih biljnih vrsta razlikuju u zavisnosti od lokaliteta, pri čemu se najveća koncentracija olova nalazi u biljkama uzetim sa lokaliteta sa najvećom frekvencijom saobraćaja i vremenom zadržavanja vozila.